De Grens van de Medemenselijkheid

15 januari 2016 at 14:45

CharlieHebdoCartoonDe lolbroeken bij het zwaar gesubsidieerde Charlie Hebdo hebben zichzelf wederom in smakeloosheid en laffe stompzinnigheid overtroffen. Dit keer betreft het een cartoon waarin Aylan Kurdi, het verdronken Koerdische jongetje op het strand van ISIS-ondersteuner en Koerdenuitroeier Erdogan, wordt neergezet als een van de vluchtelingen die zich in de perfide fantasie van de tekenaar aan Westerse vrouwen vergrijpt. Had hij nog geleefd natuurlijk.
Wie in deze wansmaak iets grappigs meent te kunnen zien of tenminste iets dat een zinvolle bijdrage aan het debat over de grote stromen vluchtelingen, is het spoor net zo bijster als de politiek hopeloos verdwaalden op de redactie van C H. Hier worden geen ogen geopend maar magen omgekeerd.

Aylan kwam uit het Koerdische Kobane, de belegerde Syrische stad aan de grens met Turkije. Maandenlang is om die stad bittere strijd geleverd. Aan het voorfront van die strijd stonden Koerdische vrouwen. De beelden van dappere strijdsters in gevecht met de ISIS-fascisten zijn bij diverse TV stations uitgebreid in beeld gebracht. Bewondering en respect hebben die vrouwen meer dan terecht afgedwongen en als Aylan Kurdi opgegroeid zou zijn tot een politiek bewuste jongeman, zoals een grote meerderheid van het onderdrukte Koerdische volk, had hij geweten van die strijd, van die opoffering, van de grote betekenis van de rol van vrouwen in de wereld en zeker in zijn wereld. Misschien had in zijn jongenskamertje wel een foto gehangen van deze zichzelf opofferende strijdsters.
In plaats van de eigen koloniale staat Frankrijk aan te klagen voor de dubieuze rol in het conflict in Syrië (al meer dan 100 jaar lang) en de nog steeds voortdurende steun van die Franse staat aan de megalomaan Erdogan, worden de vluchtelingen die daarvan het directe gevolg zijn door de idioten bij C H te grazen genomen. Met als walgelijk toppunt een cartoon met de afbeelding van een fictief opgegroeide, onschuldige peuter, die – de logica gebiedt het – het allerminst in aanmerking zou zijn gekomen om zich te vergrijpen aan Westerse vrouwen.

Vrijheid van meningsuiting? Ja, maar alleen als het het perfide gevoel voor humor van de redactie of wanneer het de Franse staat uitkomt. In 2004 werd de Koerdische verzetszender Medya TV door diezelfde Franse staat het zwijgen opgelegd. Koerden die in Frankrijk politiek actief zijn, worden voortdurend lastig gevallen door de politie. In 2013 werden drie vrouwelijke Koerdische activisten in Parijs door de MIT, de Turkse geheime dienst, geëxecuteerd. Natuurlijk zonder enige gevolg voor de Frans-Turkse relaties.

Het is de kunstenaars van C H wederom gelukt de grens van de medemenselijkheid te overschrijden. Chapeau!