De Krim: een klein feestje waard

24 maart 2014 at 20:18

crimea.siDinsdag achttien maart 2014 markeert het begin van het einde van de werelddominantie van het westerse imperialisme: de Krim sluit zich, na een overweldigende overwinning in een democratisch referendum, aan bij de Russische Federatie.  De Nato-landen, die al jaren geleden hun zinnen hadden gezet op deze vette buit, hebben definitief het nakijken. En de grap is, dat ze het aan hun eigen hebzucht en incompetentie te wijten hebben. Door een stelletje niet in de hand te houden nazi-bandieten in te zetten bewijzen ze voor de zoveelste keer niets geleerd te hebben van hun eigen geschiedenis. Bovendien heeft de VS als klap op de vuurpijl die aansluiting van de Krim bij Rusland ook nog eens zelf betaald met de 5 miljard dollar die hen, naar eigen zeggen middels mevrouw Nuland, de regime-change in Kiev gekost heeft. Door de loop van de gebeurtenissen was het Kremlin gedwongen snel te handelen. Het referendum in de Krim werd vervroegd met het bekende resultaat. De bulderende lach van Putin en de zijnen deed het Kremlin op zijn grondvesten schudden.
Omdat een bende oncontroleerbare bruinhemden in Kiev aan de macht was gekomen, wisten de inwoners van de Krim – Russen, Krim Tartaren en Ukrainers gezamenlijk – niet hoe snel ze weg moesten wezen uit die stinkende nazi-poel. In tegenstelling tot veel Europese burgers en laat staan de Amerikanen, kennen de Russen hun geschiedenis dus wel. De herinneringen aan de verschrikkingen van de fascistische nazibezetting en de verderfelijke rol van de Urkainese collaborateurs wordt daar zeer levendig gehouden. Dat nooit meer, was de terechte drijfveer bij het overgrote deel van de stembusgangers.

De westerse leiders konden hun ingehouden woede nauwelijks onderdrukken toen ze zagen hoe Putin, door een magistrale reeks van zetten, één voor één bijna al hun stukken van het bord sloeg. Maar de fase van het eindspel is nog niet aangebroken. In Washington en Brussel staan een stel incompetente, onberekenbare halvegaren aan het roer, die in staat zijn tot rare dingen.
Die machthebbers in Washington en Brussel hebben, uiteraard wederom gesteund door de serviele pers en zich wetenschappers noemende commentatoren, alles uit de kast gehaald om de Russische overwinning in het daglicht van een agressieve machtsovername te stellen. Zonder succes overigens. Cameron met zijn flagrante leugens over stemmen onder bedreiging van Russische kalasnikovs, pathetisch aandoende ‘sancties’. Allemaal uitingen van onmacht, westerse hoogmoed en kortzichtige domheid.
Een van de argumenten die men hanteerde was, dat Rusland in de Veiligheidsraad alleen stond. China onthield zich van stemming en dat wordt hier gemakshalve maar meteen uitgelegd als een stem tegen Rusland. Door de zekerheid van een Russisch veto was het voor China helemaal niet nodig openlijk een standpunt in te nemen. Waarom slapende honden wakker maken?

Steeds meer landen gaan er inmiddels toe over de status quo te erkennen. Zelfs de Afghaanse president Karzai heeft verklaard het zelfbeschikkingsrecht van de inwoners van de Krim te respecteren. Een pijnlijke klap in het gezicht van het westerse imperialisme.

Voor echte sancties hoeven ze in het Kremlin niet te vrezen. Daar hebben ze de blik allang naar het oosten gericht en de banden met China en de andere BRIC-landen worden steeds meer aangehaald en nu in een versneld tempo.
Het virtueel failliete westen kan zich helemaal geen sancties veroorloven. En dan gaat het natuurlijk niet alleen om gas en olie. Rusland blijft gewoon leveren en ontvangt de bijbehorende Euro’s. Duitsland zonder Russisch gas zit in de kou. 45% van de export van Mercedes, BMW en al die andere automerken, gaat naar Rusland. 10% van de Londense beurs is in handen van Russische investeerders. De lijst is eindeloos. De grootste troefkaart die Putin en de rest van de BRIC’ers achter de hand houden is het einde van de petrodollar, de doodsteek voor de Amerikaanse economie. Is dat Saddam Houssein in Irak en Ghadaffi in Libië nog fataal geworden, tegen de macht van de BRIC kan de VS niet op.

Bruinhemd Yatschenyuk brengt Hitlergroet. Geen probleem voor de westerse machthebbers.

Vriend van het westen Yatsenyuk brengt Hitlergroet.

Over Ukraine maakt Putin zich al helemaal niet druk, zolang er geen aansluiting bij de Navo komt. En dat gaat niet gebeuren.
Bruinhemd Yatsenyuk is al aan het terugkrabbelen
op allerlei toezeggingen gedaan bij de gewelddadige putsch van 22 februari, waaronder het Navo-lidmaatschap. En verder: ‘Willen jullie die havenloze, waardeloze boedel, neem maar en dan krijg je die bruinhemden die in Kiev nu al beginnen elkaar de hersens in te slaan er gratis bij. Ga je gang,’ is de mededeling uit Moskou. Eens kijken hoe de verarmde burgers in Madrid of Athene daarop gaan reageren. Wij hebben geduld, denken ze daar. In ieder geval tot de aanstaande verkiezingen in mei. Die Ukrainers komen vanzelf smekend op de knieën terug wanneer ze erachter komen, dat door de liefdadigheid van het IMF de energieprijzen verviervoudigd zijn en de huren onbetaalbaar zijn geworden.

Natuurlijk is dit geen overwinning van het socialistische kamp op het kapitalisme. Putin is geen socialist, laten we dat niet vergeten. Maar wat begon met Syrië, waar Rusland de VS belette openlijk met eigen troepen het land te bezetten, heeft nu zijn beslag gekregen met het toeroepen van een halt aan de Navo-expansie richting Rusland. Door de verdere uitbouw van de BRIC ontstaat er een nieuwe supermacht van met name Rusland en China, die het onze wereld vernietigende westerse imperialisme tot staan kan brengen. Voor de miljarden armen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, maar ook in Europa en de VS is dit op zich al een, zij het kleine, overwinning die gevierd mag worden.

Amsterdam, 23 maart 2014