De Liberation Sisters

19 augustus 2021 at 22:35

Ze zien er echt aangedaan uit, de leden van het illustere meidengroepje uit Den Haag, de Liberation Sisters, bestaande uit Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol. “Het gaat helemaal mis met de vrouwenemancipatie in Afghanistan!” luidt hun hartverscheurende refrein in het parlement. En het hele koor van links tot rechts valt in. Wonderlijk toch dat dezelfde bewindslieden geen traan over hadden voor afgehakte hoofden en handen van vrouwen in Saudi Arabië of voor hongerende kinderen in Jemen. Nee, maar voor de nog te plegen Talibanwandaden worden grif de zakdoekjes tevoorschijn gehaald. Je voelt bijna de onderhuidse nijd en teleurstelling, dat die Talibanners nog niet begonnen zijn met het op grote schaal mishandelen van weerloze meisjes en het terug in hun huizen jagen van huisvrouwen, zonder begeleiding op weg naar markt of VOS cursus, gegeven door werkloze feministes, die jaren geleden onder bedreiging van pek en veren uit de volkswijken van Hollandse steden en dorpen zijn verjaagd.

Ooit was de Taliban een door de CIA betaalde en opgeleide NAVO-bondgenoot, weet u nog? In de tijd dat vrouwen in Kabul met velen in minirok naar de universiteit gingen. Maar dat deugde natuurlijk van geen kant, want dat was het werk van de Russen (toen nog die vermaledijde Sovjet Unie). “Vrijheidsstrijders” waren het, althans volgens president Ronald Reagan. Als welkome gasten kwamen ze op de koffie op de ranch van George W. Bush, om eens rustig en informeel te praten over de aanleg oliepijpleidingen. 

Door ze, ten onrechte overigens – het waren Saudis -, te beschuldigen van de aanslag op de Twin Towers in 2001, wist het Amerikaanse imperialisme deze bondgenoot in een vloek en een zucht om te toveren tot de ergste vijand die maar denkbaar is.

Een perfect gecreëerd alibi natuurlijk als je een land wilt binnenvallen en koloniseren, omdat die Talibanners achteraf lang niet zo dociel en onderdanig bleken. Bovendien was er genoeg te halen daar, kostbare mineralen, opium oogsten als van honderden voetbalvelden zo groot. Kortom, een snoepwinkel voor bendes dieven uit het westen. Niet dat de Taliban geen op conservatisme en religieus fundamentalisme gestoeld monster is. Natuurlijk wel, maar daar laat het imperialisme niet zijn beleid door bepalen. En om voor het goedgelovige volk een plausibele reden voor die bezetting te geven, zeggen we dat we democratie, emancipatie en vrouwenbevrijding komen brengen. Daar tuinen die zogenaamde linkse liberals keer op keer weer in. Dat is en blijft liberaal geloof, onwankelbaar.

En nu, na twintig jaar was het blijkbaar genoeg. Wall Street ziet er geen heil meer in. Geen enkele Afghaan, behalve een klein deel van de elite die hier een kans zag de armen diep in de Amerikaanse schatkist te steken, was op de Amerikanen en zijn West Europese bondgenoten gesteld. O jee, bijna die tolken, chauffeurs en gidsen vergeten. Die dachten zich een plaatsje in de Westerse hemel gekocht te hebben. Maar als het puntje bij paaltje komt, is men hier niet zo gastvrij. Het zijn en blijven toch op de een of andere manier overlopers en dus niet zo betrouwbaar. En die getrainde en zwaar bewapende Afghaanse soldaten dan? Die hadden een mooi leventje met een gegarandeerd salaris. Maar dat salaris was al in de zakken de corrupte elite verdwenen. Dus, gewoon de wapens inleveren of zich met wapens en al aansluiten bij de Taliban. Afghanen: het meest pragmatische volk ter wereld. Daar kan zelfs D’66 nog wat van leren.

De situatie was dus onhoudbaar geworden. Wegwezen dus uit dat wespennest. Andere landen, andere continenten eisen de aandacht. Latijns Amerika bijvoorbeeld: tientallen jaren verwaarloosd en nu in verschillende landen in handen gevallen van verwerpelijke linkse regimes. Een halfslachtige poging in Bolivia om Morales weg te krijgen is op een zeperd uitgelopen, in Venezuela zitten ze opgescheept met die gek van Guaido. Honduras en Colombia zijn weI in de knip, althans voorlopig.  Maar in Nicaragua, Peru en Mexico zijn linkse presidenten. Lula is op de terugweg in Brazilië. Kortom, de achtertuin is hoognodig aan een flinke beurt toe. En China, China is een enorme dreiging aan het worden voor de hegemonie die de VS zo graag wil bewaren. Een verloren strijd.

Ondertussen is het in elkaar stortende westerse imperialisme in Afghanistan tegen een van de smadelijkste nederlagen tot nu toe opgelopen.

Een zooitje ongeregeld verslaat het duurste, meest gesofisticeerde leger ter wereld. Op een fiets, met een simpele Kalashnikov. Wellicht een stimulans voor andere, eveneens bezette landen zich vrij te vechten van de westerse uitbuiters en dieven van grondstoffen en goedkope arbeid. Wat de Afghanen kunnen, kunnen wij ook

En zo gaat het dan: de kuierlatten nemen zonder ook maar een gram verantwoordelijkheid te willen dragen voor het monster, dat men zelf geschapen heeft. Dat is de werkwijze van de imperialisten. Dat de gewone man en vrouw daarvan de dupe gaan zijn en onder een terreurregime terecht komen, is een open deur.

Het wachten is alleen nog op het moment, dat iemand met de Deus ex Machina uit de hoge hoed komt: het is allemaal de schuld van de Chinezen!!! Een prachtige nieuwe reden om de grootste tegenstander van het westerse imperialisme met vers geschut aan te pakken.
En de LIberation Sisters? Handen in onschuld wassen, lekker wat krokodillen tranen storten en gewoon fijn demissionair door schutteren!