Een spetterend optreden van Pussy Riot

1 februari 2014 at 16:20

Minister Timmermans met beschermende helm

Amsterdam, 31 januari 2014 – Een verrassingsoptreden van Pussy Riot gisteravond op de Dam in Amsterdam. Hoewel ze hadden gezworen nooit meer voor een publiek op te treden konden de dames de druk van Verenigd Grachtengordel Links en de in de Balie aanwezige pers niet weerstaan en hebben ze een avant gardistisch optreden verzorgd op het podium op de Dam in de hoofdstad, dat al weken geleden door de bezetters was opgericht. Ondanks de ernst van het onderwerp, – solidariteit met de neo-nazi’s op het Maidanplein in Kiev – is het op de Dam een vrolijke boel compleet met vreugdevuren, wapperende vlaggen en vanen met de oud vertrouwde runentekens en overal portretten van Mussert en andere kopstukken uit een ver en duister verleden.

Hier en daar smeulen er resten autobanden en ander afval en er stijgen nog wat rookpluimen op uit het bezette en geplunderde voormalige stadhuis, waarvan de muren zwart geblakerd zijn en beschilderd met hakenkruizen. Pussy Riot werd toegejuicht door een dol enthousiaste menigte en ook de verzamelde pers en politieke kopstukken onder wie de ministers Timmermans en Rutte staken hun begeestering (sic) niet onder stoelen of banken. Het publiek raakte uitzinnig toen de act een waar hoogtepunt bereikte met het inbrengen van een paar diepvrieskippen – donatie van Friki-diepvrieskippen – in hun vrouwelijke opening. Een stunt die Pussy [zie filmpje] al eerder met veel succes in een Russische supermarkt had uitgehaald.

Eerder op de dag had burgermeester Van der Laan al zijn aftreden bekend gemaakt. Hij wilde met een noodverordening een einde maken aan de wekenlang durende bezetting van de Dam door bendes gewelddadige demonstranten, wier politieke voorkeur in zijn ogen een uiterste dubieus karakter heeft. Het hele leven in de hoofdstad wordt totaal ontwricht door de barricades en tentenkampen in de omgeving van de Dam, aldus de burgermeester. Trams rijden niet meer, de Bijenkorf is na ook geplunderd te zijn gesloten. “Dit is een ramp voor de stad,” verklaarde Van der Laan. “Nu kan partijgenoot Timmermans het nog zo eens zijn met die demonstranten in Kiev. Onze nieuwe stedenband hoeft nog niet te betekenen dat we hen uit solidariteit in alles maar moeten nadoen.” Het voltallige kabinet, gesteund door Brussel en Washington, waren daarop over Van der Laan heen gevallen, waardoor aftreden onvermijdelijk was geworden.

Het is nog steeds onrustig in de stad.

filmpje: http://youtu.be/KCJelQmNR6I