Eenoogs blogs

 

Hoogmoed komt voor de val

“Superbia et ante ruinam exaltatur”, zegt een Latijnse spreuk, hoogmoed komt voor de val, in goed Nederlands. Zo langzamerhand begint de hoogmoed van de Europese politici richting Rusland een dusdanig duizelingwekkende hoogte te bereiken, dat de onontkoombare val niet ver meer kan zijn. Op zich is dat niet zo erg, een kwestie van gerechte straf, van oorzaak en gevolg. Ware het niet dat de verantwoordelijke politici – Merkel, Macron, Blok en de rest -, van nature toch al niet het meest bescheiden en altruïstische slag mensen, spelen met de levens en de bestaanszekerheid, de mogelijke ‘ruinam’, van de inwoners van […]Lees Meer »

Srebrenica: een wrang jubileum

De viering van 25 jaar Srebrenica is gelukkig achter de rug. Ziek en misselijk word je van de eenzijdigheid en met welk bevooroordeeld perspectief ons de geschiedenis wordt opgelepeld. Moslims zijn de slachtoffers in dit verhaal en dus onze vrienden. Dat kan niet anders, want de NAVO-maffia is tegen de Serviërs, hun vijand, dus dan blijft er geen keus. Serviërs, vriendjes van de een paar jaar eerder tot ontploffing gebrachte Sovjet-Unie, maar toch ook weer geen al te dikke vrienden, zijn de echte daders in dit conflict en ook de enigen. Hier, in West-Europa, zijn moslims de kwaaie pieren, de […]Lees Meer »

Een Amerikaanse Revolutie?

We got to face some facts. That the masses are poor, that the masses belong to what you call the lower class, and when I talk about the masses, I’m talking about the white masses, I’m talking about the black masses, and the brown masses, and the yellow masses, too. We’ve got to face the fact that some people say you fight fire best with fire, but we say you put fire out best with water. We say you don’t fight racism with racism. We’re gonna fight racism with solidarity. We say you don’t fight capitalism with no black capitalism; […]Lees Meer »

Hoe diep kun je zinken?

De media waren angstvallig terughoudend: vooral geen ophef maken, geen pijnlijke details die bij het publiek tot verontwaardiging of erger nog tot woede zouden kunnen leiden. Een terloopse vermelding, laten we het daar bij houden, was het devies in medialand. Bert Koenders, onze minister van Buitenlandse Zaken, altijd haantje de voorste met grote woorden als Rusland, Assad of een andere ‘vijand van het westen’ volgens hem en zijn meesters weer eens over de schreef is gegaan, had zijn mond vol met paaseieren, die hem er waarschijnlijk van weerhielden een zinnig woord uit te brengen over de gruwelijke bomaanslag waarbij zo’n […]Lees Meer »

Nep Nieuws

  “Nep Nieuws is een gevaar voor de volksgezondheid en moet subiet verdwijnen, het goedgelovige publiek moet beschermd worden. Nep Nieuws is een wapen in de handen van de boze vijand, met boeman Putin voorop”. Ze hebben het goed met ons voor, bij de media en de overheid. Echt wel. De actuele campagne tegen nepnieuws loopt toevallig synchroon met de crisis in medialand: kranten en tijdschriften verliezen duizenden abonnees en staan op de rand van de afgrond. Niemand met enige inzicht in het wereldnieuws neemt het NOS-journaal en aanverwanten nog serieus. Praatprogramma’s als Pauw en DWDD zijn verworden tot een […]Lees Meer »

Obama: neo-con met een progressief imago

Nu Obama’s presidentschap er bijna op zit, verschijnen er in diverse media analyses veelal van de hand van bewonderaars. Als opiniemaker van reputatie kun je natuurlijk niet acht jaar lang ’s mans daden en vooral wandaden verdedigen om, wanneer het uur van de waarheid daar is, een heel ander lied te gaan zingen. Dat zou niet erg geloofwaardig zijn. Dus, Obama exit met gejuich en veel halleluja’s en opvolger Trump onthaald met de zure geur van kots en vooral dedain, veel dedain. Zo gaat dat in het elitewereldje van Fake News-brengers en mediamanipulatie. Voor wie geïnteresseerd is in, laten we […]Lees Meer »

Trump: redder van de arbeidersklasse?

Trump is een miljardair. Klopt. Niemand in de wereld ‘verdient’ zoveel geld. Zo hard en lang kun je niet werken. Dus anderen verdienen dat geld voor hem of het is met speculatie of andere immorele praktijken verkregen. Dat is kapitalistische uitbuiting. In een fatsoenlijke wereld zou zo iemand in de bak zitten. Klopt. Maar in zijn wereld, de Verenigde Staten, is dat (nog) niet zo. Trump is een opgeblazen, onbehouwen kwast. Klopt. Maar of we hem daarmee met een armbeweging van tafel kunnen vegen als een idioot die de wereld zal laten ontploffen, gevaarlijker dan zijn even criminele voorgangers, valt […]Lees Meer »

Aleppo is 'gevallen'.

Diepe droefenis heerst in ons Westerse deel van de wereld: Aleppo is ‘gevallen’. Niet: Oost Aleppo is bevrijd van vier jaar wrede en onmenselijke bezetting door de terroristen van de keelafsnijdende Nusra-fascisten. Niet: het vermoorden en uithongeren van burgers is eindelijk ten einde. Niet: de totale, zinloze vernietiging van een stad en het diepgaande nog verder traumatiseren van de inwoners is gestopt. Nee, ‘onze gematigde rebellen’ zijn tot onze grote ontstentenis verslagen, zeggen ze bij CNN, ZDF, DWDD en Pauw. Wat een horrorscenario! En o wonder: in plaats van krijgsgevangen te worden genomen, zijn ze op weg naar hun vriendjes […]Lees Meer »

Fidel is dood

Wakker worden met de aankondiging van de dood van Fidel Castro Ruiz, een van de leiders van de Cubaanse revolutie, was deze morgen een schok. Niet zo zeer de dood van Fidel op zich. Die was met zijn 90 jaar te verwachten. Maar voor het Nederlandse radionieuws was het belangrijkste aan de dood van Fidel, dat een groep reactionaire aanhangers van de door de revolutie verdreven dictator Batista, met potten en pannen en luid toeterend feest vierden in de straten van Miami (Florida). Het belangrijkste aan de dood van Fidel Castro is voor het Cubaanse volk iets heel anders, namelijk […]Lees Meer »

Wie zonder zonde is...

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heeft in opdracht van de regering van de VS onze minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) de Russische ambassadeur uitgenodigd voor een gesprek. ‘Op het matje geroepen’ klinkt het dan heel stoer in het nieuws. Het geeft immers geen pas niet mee te juichen in het koor van jaknikkers, slaafse bewonderaars, kritiekloze journalisten en doodgewoon in de maling genomen burgers over het prutsrapport van het Joined Investigation Team (JIT) over de aanslag op de MH17. Foei! Nou die ambassadeur komt maar wat graag even langs om onze Bert er nog eens fijntjes op te […]Lees Meer »

De Geschiedenis zal Fidel Castro vrij spreken

Zonder de Cubaanse revolutie (en haar leiders) bij voorbaat heilig te verklaren, kan niet ontkend worden dat zelden de feiten over een revolutie zo opzettelijk verdraaid en verkeerd geïnterpreteerd zijn. Sinds de opstand die Havana en daarmee heel Cuba in januari 1959 onder de controle van Fidel Castro en zijn groep revolutionairen bracht, is er een onophoudelijke stroom kwaadaardige desinformatie de wereld ingestuurd. En dat niet alleen uit de te verwachte hoek: de logische vijanden zoals het Amerikaanse en Europese imperialisme met in het kielzog het overgrote deel van de gevestigde media. Vele anti communisten, zoals liberalen, conservatieven en vooral […]Lees Meer »

Dat mens van Clinton

Een groot deel van ons illustere Nederlandse journaille en intellectuele elite ligt als ware groupies plat in adoratie voor Hillary Clinton. Waar komt dat toch vandaan, die slaafse bewondering voor iemand die een aura heeft van progressiviteit, maar in feite de belangen dient van de 1%?Lees Meer »

Kapitalisme = crisis

Tientallen jaren geleden werd in het nieuws op radio en tv bekend gemaakt wanneer de broodprijs met een of twee centen steeg. Hetzelfde gold voor de prijs van benzine, met lange rijen aan de pomp tot gevolg. En dat ging toen alleen maar over de prijs van brood en van benzine. Er was in de verste verte nog geen existentiële wereldcrisis te bekennen, met oncontroleerbare vluchtelingenstromen, ineenstortende beurzen, omvallende banken, gemanipuleerd voedsel, smeltende poolkappen en ga zo maar door. In het nog redelijk nieuwe jaar 2016, het is pas begin februari, staan de beurzen wereldwijd op een verlies van 23% […]Lees Meer »

De Grens van de Medemenselijkheid

De lolbroeken bij het zwaar gesubsidieerde Charlie Hebdo hebben zichzelf wederom in smakeloosheid en laffe stompzinnigheid overtroffen. Dit keer betreft het een cartoon waarin Aylan Kurdi, het verdronken Koerdische jongetje op het strand van ISIS-ondersteuner en Koerdenuitroeier Erdogan, wordt neergezet als een van de vluchtelingen die zich in de perfide fantasie van de tekenaar aan Westerse vrouwen vergrijpt. Had hij nog geleefd natuurlijk. Wie in deze wansmaak iets grappigs meent te kunnen zien of tenminste iets dat een zinvolle bijdrage aan het debat over de grote stromen vluchtelingen, is het spoor net zo bijster als de politiek hopeloos verdwaalden op […]Lees Meer »

Het Basisinkomen

oftewel: gratis geld bestaat niet Het idee van een basisinkomen, een door de staat gegarandeerd maandbedrag voor iedere inwoner van Nederland, vindt zowel in linkse als in rechtse kringen steeds meer opgang. Duizend pop per maand op je rekening gratis en voor nix. Zonder enige verplichte tegenprestatie. Zo luiden ongeveer de gangbare plannen rond het basisinkomen. Is het niet een heerlijke, utopische droom, een stap verder richting de hemel op aarde? Maar er zijn talloze adders onder het gras en vooral ook in het volle zicht. Het feit alleen al dat twee politieke tegenpolen hetzelfde idee steunen moet argwaan wekken […]Lees Meer »

Older Entries »