Fidel is dood

26 november 2016 at 11:40

Wakker worden met de aankondiging van de dood van Fidel Castro Ruiz, een van de leiders van de Cubaanse revolutie, was deze morgen een schok. Niet zo zeer de dood van Fidel op zich. Die was met zijn 90 jaar te verwachten. Maar voor het Nederlandse radionieuws was het belangrijkste aan de dood van Fidel, dat een groep reactionaire aanhangers van de door de revolutie verdreven dictator Batista, met potten en pannen en luid toeterend feest vierden in de straten van Miami (Florida).
Het belangrijkste aan de dood van Fidel Castro is voor het Cubaanse volk iets heel anders, namelijk dat de man is heen gegaan die leiding heeft gegeven aan de revolutie die hen gratis onderwijs schonk, gratis medische zorg en de bevrijding van het Yankee imperialisme dat van Havana een groot bordeel en gokparadijs had gemaakt en van het land een goedkope leverancier van suiker, sigaren en rum.
En voor de rest van de wereld was Fidel de bezielende leider die, ondanks de economische problemen in eigen land, voornamelijk veroorzaakt door de jarenlange, illegale boycot door het westen, legers artsen erop uitstuurde. Naar Afrika, naar Latijns Amerika. Op Haïti, een van de armste landen ter wereld, zit de bevolking nog steeds te wachten op de miljoenen euro’s en dollars die zijn opgehaald na de aardbeving van 2010. Cubaanse artsen echter waren als eerste ter plaatse om de noodlijdende bevolking te helpen. Cuba heeft door zijn militaire steun aan Angola een wezenlijke bijdrage geleverd aan het einde van de apartheid in Zuid Afrika. Duizenden jongeren uit de hele wereld, ook uit de VS, volgen ieder jaar weer een medische opleiding op Cuba. Cuba maakt werkelijk doeltreffende medicijnen tegen kanker en tegen vele andere ziektes, die allemaal onder die vermaledijde boycot vallen. De lijst is nog veel langer.

Wij zullen ons Fidel herinneren als de man die, ondanks de meer dan zeshonderdachtendertig aanslagen op zijn leven, een kleine vijftig jaar leiding heeft gegeven aan een socialistisch experiment dat, verre van volmaakt, miljoenen heeft geïnspireerd en revolutionaire kracht heeft gegeven.

El Caballo is niet meer, na een leven van strijd voor rechtvaardigheid en socialisme. De fakkel zal blijven branden: hasta la victoria siempre!