Nep Nieuws

8 februari 2017 at 10:59

 

“Nep Nieuws is een gevaar voor de volksgezondheid en moet subiet verdwijnen, het goedgelovige publiek moet beschermd worden. Nep Nieuws is een wapen in de handen van de boze vijand, met boeman Putin voorop”. Ze hebben het goed met ons voor, bij de media en de overheid. Echt wel.

De actuele campagne tegen nepnieuws loopt toevallig synchroon met de crisis in medialand: kranten en tijdschriften verliezen duizenden abonnees en staan op de rand van de afgrond. Niemand met enige inzicht in het wereldnieuws neemt het NOS-journaal en aanverwanten nog serieus. Praatprogramma’s als Pauw en DWDD zijn verworden tot een roddelrubriek voor en over de steeds saaier en bekrompener wordende grachtengordel. Kortom, de slag om de lezer en kijker is in volle hevigheid ontbrand en niet alleen in economisch opzicht. Nep Nieuws bedreigt vooral ook het eigen monopolie van de gevestigde media op, juist ja, Nep Nieuws.
Daarom vooral trekken die ridders van het vrije woord vol vuur en passie ten strijde tegen deze perfide vorm van misleiding van de door hen zo geliefde kijkers en krantenlezers.

Helaas komen ze vaak niet veel verder dan pathetische Don Quichotterie. Neem de week van maandag 6 februari 2017. Actualiteitenrubriek Brandpunt kwam met een hijgerige reportage over de ‘Russische leugenfabriek’. Had de echte Don Quichotte nog de charme van de verwarde halve gare, die het zicht op de realiteit verloren had, de Aart Zeemannen en Sacha’s de Boer zijn verworden tot hun eigen karikatuur.

Dat Brandpunt heeft, wat Fake News betreft, trouwens een traditie hoog te houden. Wie herinnert zich niet de clown Willibrord Frequin met dat leugenverhaal over handel in menselijke schedels voor bizarre seks. Nep Nieuws is zo oud als het Nieuws zelf en lang voor internet en sociale media bestonden! Zo deden die barbaarse communisten in de Sovjet Unie zich geregeld bij de zondagse lunch te goed aan mals gebraden kindertjes. Stalin heeft 1 miljoen doden op zijn geweten, pardon, 5 miljoen. Herstel: de meest recente ‘wetenschappelijke’ publicaties spreken van 100 miljoen. Een demografisch wonder. Ruslandhaters zoeken nog steeds wanhopig naar massagraven in de Goelag, op de voet gevolgd door cameraploegen van CNN, BBC en Brandpunt. Fidel Castro heeft trouwens miljarden verdiend met drugshandel. Jammer voor hem dat hij nu alleen maar in zijn urn van al dat vergaarde geld kan genieten.

Die Brandpunt-reportage over Nep Nieuws speelde zich af in Finland en in St Petersburg.

Het blijkt dat de Finse staatsoproep, zo vertelt Aart Zeeman ons, zwaar wordt bedreigd door Russische hackers. Finland, een land van 4 miljoen inwoners en ooit producent van de teloorgegane Nokiatelefoon, heeft zoals algemeen bekend een enorme invloed en uitstraling op de wereld van de internationale politiek. Daarom alleen al zijn de over het algemeen flegmatieke Finnen, gewend aan grote buur Rusland, het vanzelfsprekende speerpunt van staatsondermijnende bezigheden waar het Kremlin de regie over voert.
In St Petersburg verscheen, na een tamelijk ongeloofwaardige en duidelijk in scene gezette zoektocht naar de Leugenfabriek, ene Ludmilla ten tonele. Ludmilla, gefilmd op een openbare locatie, een treinstation – jammer voor Brandpunt maar geen enkele geheimagent achter een krant met een gat te zien – zou een aantal maanden als undercover journalist, bij de Leugenfabriek gewerkt hebben. Ze kwam bij vriend Aart ‘Frequin’ Zeeman uit de school klappen. Ludmilla maakte, naar eigen zeggen, zo’n tachtig nepnieuwsberichten per dienst. Nou dat is aardig doorpezen. Geen journalist produceert zulke grote hoeveelheden berichten en zeker niet als ze allemaal moeten worden verzonnen. Daar is geen duim groot genoeg voor. Na twee maanden hield deze journaliste met de uitstraling van een soapactrice het voor gezien. Ze moest waarschijnlijk te hard werken voor die paar roebels of koos voor een lucratiever schnabbel. Er zit ook nog een interview met een onderzoeksjournalist van het ‘onafhankelijke’ radiostation Liberty in Zeemans onheilspellende reportage in onvervalste Koude Oorlogsstijl. Onafhankelijk, dat moest er speciaal bij gezegd, ons wantrouwen mocht eens gewekt worden. Aart begrijpt nog steeds niet dat door zo’n opmerking bij de kritische kijker alle alarmbellen gaan rinkelen. Onafhankelijk van wie, Aart? Dit soort idealisten zijn echte idealisten, die leven van de lucht en hebben niets nodig. Dat weet je toch. Vraag anders maar aan de CIA.

Een tweede voorbeeld van de rijke oogst aan nepnieuws deze week is het Rapport van de leugenfabriek genaamd Amnesty International over Assads moordfabriek. In de pers schreeuwden ze het meteen en kritiekloos van de daken: Assad en trawanten hebben meer dan 10.000 mensen vermoord in de beruchte staatsgevangenis Saydnaya. Amnesty flanst een rapportje in elkaar, compleet met een evident neppe videosimulatie. Echte beelden zijn er niet, dus iedere knol kan als een citroen verkocht worden. Wat onverifieerbare nepgetuigen complementeren het geheel en stuur maar rond die flut naar de bevriende media. Voor je het weet gaat het weer helemaal los: Assad is nog erger dan hij al was. Vanuit die pers geen enkele kritische beschouwing, niet eens een bijzin zoals: “dat beweert Amnesty International”. Als ze het hen uitkomt, zijn ze heel principieel met hun hoor en wederhoor, die journalisten. Als het over ‘de vijand’ gaat of iemand die gedemoniseerd moet worden, zijn diezelfde principes ineens volstrekt overbodig geworden. Niemand bij het ANP of hoe die club tegenwoordig heet, had het natuurlijk gelezen, dat rapport, maar dat ieder woord ervan waar is, staat in die agitprop-fabriek uiteraard als een paal boven water. Ook nepjournalist Twan Huis schroomde natuurlijk niet Assad tot massamoordenaar te bestempelen en Putin in dezelfde ademtocht als diens moordzuchtige wapenbroeder. Jammer dat Obama weg is en Hillary het niet geworden is, he Twan. Maar dat zijn nou juist wel bewezen massamoordenaars, Twan. Die feiten passen niet in jouw politieke straatje en het zijn Amerikanen dus daarom alleen al minder erg, veel minder. Of liever: helemaal niet erg zelfs.

Deze en iedere andere week kende uiteraard nog veel meer Fake News, maar deze voorbeelden volstaan. Ieder oprecht mens is voor het bestrijden van Nep Nieuws, rigoureus en met wortel en tak. Maar dan ook alle Nep Nieuws. De werkloosheidscijfers zullen dan natuurlijk wel dramatisch stijgen. Alleen gaan we daar in de media niets van vernemen met al die nepcijfers van het CBS.