Paul de Leeuw, who the fuck is Paul de Leeuw?

30 januari 2014 at 21:01

dwdd_soitchiMisschien kan iemand mij even helpen. Ik kijk graag naar sport, maar ik ben geen fanatieke liefhebber die zelfs de uitslagen van het klootschieten in het Twentse Vasse op de voet volgt. Ik ben dus bang dat ik iets gemist heb of dat mijn geheugen me in de steek laat. Daarom vraag ik het maar even: tijdens welke Olympische Spelen, zomer of winter, waren de al dan niet vermeend geschonden rechten van de homofiele medemens in het betreffende land ook al weer een onderwerp van discussie? Of waren in al die landen waar ooit de OS gehouden zijn homo’s een normaal geaccepteerd onderdeel van de maatschappij? Of andere minderheden, zoals zwarte mensen, immigranten of politiek andersdenkenden? 

Het is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat telkens als de OS in een land worden gehouden waarvan de politiek niet in overeenstemming is met de opvattingen, die gehuldigd worden in het westerse kamp -zowel in de politiek als in de mainstream media- er plotseling als uit het niets een hetze ontstaat tegen het land waar die Spelen gehouden worden. We herinneren ons allemaal nog 2008, de Olympische Spelen in China. Tibet, dat was plotseling de hel op aarde, althans voor de Tibetanen. En dan werd niet de letterlijke slavernij bedoeld, waaronder de Tibetaanse bevolking honderden jaren te lijden had gehad onder de verschillende Dalai Lama’s en zijn monnikenkliek. Nee, dan ging het om wat steevast de Chinese invasie wordt genoemd. Een ‘invasie’ die, of je het er mee eens bent of niet, juist de bevrijding van die slavernij bracht en daarnaast, zij het een aantal jaren later, ziekenhuizen, scholen, (spoor)wegen en allerlei andere Chinese ‘verschrikkingen’.
En dan nu weer Sotchi. Dat figuren als de notoire vrouwenhater ‘grote bek’ Paul de Leeuw en schrijver Arthur Japin hun kans schoon zien weer eens wat gemakkelijke publiciteit te scoren, geholpen door de opportunistische meelopers op TV en in de krant, kun je ze niet eens kwalijk nemen. Hoewel de manier waarop – ‘Putin, Putin, who the fuck is Putin?’ -, bij menigeen het rood van de plaatsvervangende schaamte op de kaken deed gloeien. Erg origineel en creatief zijn ze niet in hun protestuitingen en veel onderbouwing van politieke standpunten hebben ze al evenmin ooit ten toon gespreid, deze publiciteitsjunks. ‘Putin houdt niet van homo’s’, meent Van Nieuwkerk van de Wereld Draait Door te weten. Voorwaar een diepgaande, verhelderende analyse.
Al die wereldleiders gaan dus niet naar Sotchi. En daar hebben ze goede redenen voor. Het begon met Hollande, Frans president en  hartstochtelijk verdediger van de rechten van minderheden. ‘Zolang minderheden zo behandeld worden onder de huidige Russische wetgeving,’ stelde hij ferm, ‘zal Frankrijk niet officieel vertegenwoordigd worden in Sotchi’. Ach meneer Hollande, had even de moeite genomen om tijdens uw gezellige verblijf in dat knusse hotelletje uit uw slaapkamerraam te kijken. Dan had u wellicht kunnen zien dat er net toevallig weer een willekeurige Noord Afrikaan door uw eigen gendarmes in elkaar werd gemept. Maar soit, een onbeduidend detail.
Ook Obama gaat niet. Die durft Putin natuurlijk niet onder de ogen te komen na die verschutting over Syrië, waarbij de VS in het stof moest bijten en de wereld ternauwernood van een totale oorlog in het Midden Oosten werd gered door… was het niet diezelfde Putin? En dan de homo-rechten in de VS. Geen homo durft zich openlijk als gay te vertonen in een van de vele staten waar puntmutsen met bijbels in de hand nog steeds met alle liefde ‘nikkers en flikkers’ op de brandstapel uit hun minderwaardig leven willen verlossen, als ze ermee weg konden komen natuurlijk. In hoeveel staten in de VS kun je eigenlijk trouwen als homo-stel? Ik bedoel maar, gelijke rechten en zo….
Nee, hier spelen andere zaken en andere belangen. Er zijn twee kanten aan deze zaak, die elkaar wederzijds beïnvloeden. In de eerste plaats een geopolitieke en daarnaast een culturele. Beide komen voort uit dezelfde basis: het idee, dat de westerse kapitalistische samenleving, zowel economisch als cultureel, superieur is aan de rest van de wereld. De ideeën die hier onder de economische en intellectuele elite heersen, zijn vanzelfsprekend het nobele doel, waar ieder ander volk, iedere andere natie naar dient te streven. Uiteraard in het belang van de heilige vooruitgang, Wie andere ambities heeft, is dom of achterlijk en moet op andere gedachten gebracht worden, het liefst goedschiks maar als het moet kwaadschiks. Vooral als de imperialistische belangen geschaad worden. Zo’n Putin is een dwarsligger voor de ambities van de VS om het Midden Oosten te balkaniseren en onder de dominantie van het IMF en de Wereldbank te brengen. Een lesje is hier dus meer dan op zijn plaats. En wat de EU betreft: die gluiperd van een Putin kaapt Ukraïne voor neus van Brussel weg en dat hadden ze daar voor zichzelf gereserveerd als volgende melkkoe van goedkope arbeid en als afzetgebied van overbodige luxe goederen. Geen NATO-bondgenoot compleet met raketten en ander wapentuig op schootsafstand van het Kremlin.
Op cultureel gebied dragen de opiniemakers en de leidende politieke kringen een liberale ideologie uit waarbij bijna alles mag en acceptabel is, wat in de kraam van het moment te pas komt. Onbeperkte individuele vrijheid is het motto. Wie iets anders vindt is hopeloos ouderwets en moet zijn stomme smoel houden. De westerse elite bepaalt richting en tempo. Was het eerst het feminisme, nu zijn homo’s en de homocultuur bij die elite reuze in zwang en dus moet dat ook in Rusland of Iran of Zuid-Afrika net zo zijn, want anders deugen ze daar niet, de achterlijke stumpers.
Ach, over een half jaar heeft niemand het meer over Sotchi anders dan de zoveelste herhaling van de gouden race van Sven Kramer of Irene Wüst. Dan zijn homorechten in Rusland in de media en de politiek net zo onbelangrijk geworden als bijvoorbeeld vrouwenrechten in Afrika of Azië dat nu zijn. Het bewijs? In India werd op 23 januari 2014 een jonge vrouw veroordeeld tot groepsverkrachting door dertien mannen, omdat ze een boete van €300,– niet kon betalen. Er is schrikbarend weinig ophef ontstaan onder de intellectuele elite hier over deze ontstellend barbaarse straf. Geen emotionele oproep van minister Timmermans India te veroordelen, geen voorstel het land sancties op te leggen of uit de internationale gemeenschap te stoten. Jammer voor al die vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van slavernij, uitbuiting, onderdrukking en gedwongen prostitutie, maar pleiten voor vrouwenrechten staat even niet op de politieke agenda.  En bij Paul de Leeuw hoef je daarvoor al helemaal niet te zijn. Die vindt vrouwenrechten net zo onbelangrijk als Putin homorechten.