Wil de echte Syrische Rebel opstaan?

3 juli 2013 at 15:30

jihadistensyrie ‘Wij zijn niet voor de jihadisten, maar wij steunen het Vrije Syrische Leger (FSA) tegen de dictator en massamoordenaar Assad,’ zegt links Nederland, althans een deel daarvan. Ondertussen gaan onderdelen van de FSA, uitgerust met door Qatar en Saoedie Arabië geleverde wapens uit Engeland, de VS en andere imperialistische landen, rustig hun gang met de eigen agenda, waarin een radicaal islamitische staat het einddoel is. Onderweg onthoofden ze op meer dan barbaarse wijze hun gevangen tegenstanders en barbecuen ze de afgehakte hoofden. Een enkele door drugs en ideologische aberraties bevangen jihadist meent zelfs de organen uit het lichaam van een gedode tegenstander te moeten snijden om die vervolgens voor een door de imperialisten verstrekte iPhone van een medestander te moeten consumeren. O, dat ging even te ver, niet waar meneer Cameron? Dat bedierf wel even het beeld van de vrijheidsstrijder als brave Syriër, meneer Obama, die opkomt voor zijn democratische vrijheden.

‘Ja maar hier zijn we het ook niet mee eens,’ roepen ze nu in koor, de Groenlinksers, de IS’ers en aanverwanten. ‘Nee, de FSA dat zijn de ware vrijheidsstrijders,’ houden ze stug vol. Alsof we het over twee totaal verschillende groepen hebben, die elkaar toevallig ergens langs de Turkse grens zijn tegengekomen.

Wie zijn de ‘gematigde rebellen’ van het FSA nu eigenlijk? Oprechte vrijheidstrijders, die dictator al-Assad weg willen hebben in ruil voor een democratische, seculiere samenleving? De gedachte, dat Saoedie Arabië en Qatar dit soort lieden zouden steunen is op zijn minst naïef te noemen. Over ondemocratische regimes gesproken. Nee, de leiding en een groot deel van de aanhang en strijders van de FSA bestaat uit hard-line jihadisten, die een einde willen maken aan de huidige seculiere Syrische staat. We hebben het onder andere over de Tawheed Brigade, een groep die verwant is aan de Moslimbroederschap, de ultra conservatieve Valken van Damascus en de al Nusra Brigade, die uitblinken in wreedheid en kannibalisme. We hebben het over huurlingen die werkloos zijn geraakt na de gruwelijke killing fields van Libië en over verdwaalde en verdwaasde pubers uit steden als Delft en Antwerpen. Nee, de FSA heeft niets seculiers en ook niets democratisch. Ze willen wraak voor de nederlaag tegen het Assad-regime in 1982 bij Houla. Ze willen een moslimstaat, net als in Libië, ze willen een einde aan de rechten van vrouwen, een einde aan de rechten van minderheden, gelovig of seculier.

En toevallig is het doel van deze losgeslagen bendes, die ongestoord hun gang kunnen gaan om een heel land in een paar maanden tijd, alweer net als in Libië, naar de politieke en economische ondergang te helpen, toevallig is hun doel hetzelfde als die van het imperialistische westen: een einde aan het regime Assad. Niet omdat hij een dictator is, een ongekozen leider, maar omdat hij met zijn nationalistische en antikoloniale politiek weigert een marionet van het westen te zijn, omdat Damascus in de weg ligt op de marsroute naar Iran, omdat Israel de Golan Hoogvlakte definitief wil inlijven en en passant de Hezbollah van de kaart wil vegen.
De imperialisten zijn helemaal niet geïnteresseerd in democratie en vrijheid voor het volk. Ze zijn uitsluitend en alleen geïnteresseerd in vrijheid voor hun eigen ondernemingen en belangen van Wall Street die als sluipwespen de economie willen binnen dringen om die uit te zuigen tot de laatste druppel olie, tot de laatste Dinar, de laatste druppel bloed.

Het is wederom hetzelfde liedje en daarom is het zo teleurstellend dat de zich links noemende salon-socialisten opnieuw, met open ogen, in de val van het imperialisme lopen en hun steun uitspreken voor de uitbuiters en de onderdrukkers. Op die manier dragen ze er mede toe bij dat de imperialistische politiek in eigen land al maar door kan blijven gaan.